Vepřová pečeně s houbovo-bylinkovou náplní
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (plec, případně kýta)
- slanina 50 gramů
- houby sušené 100 gramů
- vejce 2 kusy
- vývar zeleninový 300 mililitrů
- máslo 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- mléko 1/2 hrnku (na namočení hub)
- bylinky 1 hrst (libeček, petrželka, pažitka, bazalka)
- cibule 1 kus
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Houby namočte předem asi na 2 hodiny do mléka, slijte, propláchněte a povařte ve vodě doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na másle. Přidejte měkké okapané houby, zalijte rozšlehanými vejci, osolte, opepřete a nechte vejce srazit. Když směs vychladne, promíchejte ji s nasekanými bylinkami.
Do masa prořízněte kapsu, zevnitř osolte, naplňte směsí a zašijte nebo zajistěte špejlemi. Maso osolte, vložte do olejem vytřeného pekáčku, podlijte trochou vývaru, přikryjte a vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Asi po 20 minutách teplotu snižte na 180°C a maso upečte doměkka. Během pečení občas podlévejte vývarem a přelévejte vypečenou šťávou.
Asi 15 minut před koncem pečení sundejte pokličku, aby maso získalo nazlátlou barvu. Potom nakrájejte na porce, přelijte vypečenou šťávou a podávejte s bramborovou kaší nebo s rýží a zeleninovým salátem.
Poznámka k receptu
Zkuste ozdobnější variantu bramborové kaše. Vložte ji do zdobicího sáčku, na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte hromádky a vložte na pár minut do horké trouby.
Načítám komentáře...