Vepřová plec s rajčaty a šalvějí
Seznam surovin
- vepřové maso 750 gramů (plec)
- víno bílé 1 decilitr
- cibule 1 kus (větší)
- rajčata 1 kus
- česnek 4 stroužky
- šalvěj 1 snítka
- olej olivový 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
Rozmražené maso opláchneme a osušíme, stočíme do válečku, svážeme provázkem, osolíme a v pekáčku v chladu necháme alespoň hodinu odležet.
Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky, oloupané stroužky česneku na plátky a společně s listy šalvěje přidáme k masu. Maso poklademe na plátky nakrájeným rajčetem, podlijeme vínem, přelijeme olejem a pečeme zakryté v troubě vyhřáté na 170 °C 40 minut. Poté maso odklopíme, přelijeme výpekem a dopékáme ještě asi 30 minut doměkka.
Hotové maso vyndáme z pekáčku, šťávu dolijeme asi 1 dl vody a za stálého míchání odvaříme připečený výpek z pekáčku do šťávy. Šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, zpěníme a zalijeme 2 dl vody. Důkladně promícháme a 15 minut povaříme, popřípadě podlijeme vodou. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a podáváme s bramborovými noky nebo chlupatými knedlíky, popř. s rýží.
Načítám komentáře...