Vepřové carnitas
Seznam surovin
- vepřové maso 1,5 kusu (plec)
- cibule 1 kus
- pepř 1/2 lžičky (mletý)
- kmín římský 1 lžička (mletý)
- oregano 1 lžička (sušené)
- bobkový list 2 kusy
- šťáva limetková 2 lžíce
- pomeranče 1 kus (nejlépe bio)
- sůl 1 lžička
- tortilla 14 kusů (malé kukuřičné - bezlepkové - k podávání)
Postup přípravy
1. Maso zbavte velkých kusů tuku a nakrájejte je na kostky o hraně 5 - 10 cm. Troubu předehřejte na 150 °C.
2. Do litinového hrnce dejte pokrájené maso, sůl, pepř, římský kmín, oregano, přepůlenou cibuli, bobkový list, limetovou šťávu a šťávu z pomeranče. Pokud máte pomeranč v biokvalitě, přidejte do hrnce i slupku z vymačkaného pomeranče. Vše promíchejte a zalijte vodou tak, aby maso bylo zcela zakryté. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a na 2 - 2,5 hodiny dejte péct do předehřáté trouby. V polovině pečení maso promíchejte.
3. Jakmile se maso začne rozpadat, vyndejte je děrovanou naběračkou a zabalte do alobalu. Z výpeku odstraňte cibuli, bobkové listy a slupky pomeranče. Hrnec dejte na sporák a šťávu přiveďte k varu. Za stálého míchání šťávu redukujte asi na 250 ml, trvá to 10 - 12 minut.
4. Teplotu v troubě zvyšte na 250 °C. Odpočinuté maso pomocí dvou vidliček natrhejte na kousky. Ponechte pouze libové kusy, tuk odstraňte. Natrhané maso rozložte na plech vyložený alobalem, zalijte zredukovanou šťávou a promíchejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 10 - 15 minut. V polovině pečení maso promíchejte. Má být dozlatova opečené a tekutina téměř vypařená.
5. Těsně před podáváním zabalte kukuřičné tortilly do alobalu a nechte je prohřát v rozpálené troubě. Natrhané vepřové maso podávejte s tortillami, zelným salátem a salsami.
Načítám komentáře...