VEPŘOVÉ SE SRDCOVKAMI (CARNE DE PORCO À ALENTEJANA)
Seznam surovin
- vepřové maso 600 (plec)
- cibule červená 1 kus
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2 kusy
- celer řapíkatý 2 kusy
- olej olivový 3 lžíce
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- rajčatový protlak 1 lžíce
- víno bílé 150 mililitrů
- vývar kuřecí 1,5 litru
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- bobkový list 1 kus
- mušle 1 kilogram (vongole (srdcovky))
- petržel hladkolistá 1 hrst
- koriandr 1 hrst (čerstvý)
- olivy černé 1 hrst
- citron
- sůl
- pepř
- rýže (k podávání)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozpalte olej. Maso odblaňte a nakrájejte na menší kostky. Osolte, opepřete a ze všech stran opečte dozlatova. Cibuli, česnek a řapíkatý celer nakrájejte na malé kostky, mrkev na šikmá kolečka. Přendejte maso z hrnce na talíř, přidejte případně trošku oleje a nechte změknout nakrájenou zeleninu, stačí 5 minut. Nakonec do hrnce přidejte protlak, zarestujte ho, vraťte zpět maso a dobře promíchejte.
2. Do hrnce nalijte víno a nechte je vyvařit. Přidejte vývar, tymián, mletý hřebíček a bobkový list. Přikryjte pokličkou, dejte hrnec do trouby a duste do změknutí. Pak hrnec vraťte na plotnu, vyjměte bylinky a už bez pokličky zredukujte tekutinu na polovinu. Srdcovky kartáčkem očistěte pod tekoucí vodou a přidejte je k masu. Přikryjte pokličkou a nechte 5 minut podusit, dokud se neotevřou. Všechny zavřené z hrnce vyberte a vyhoďte. Podávejte s rýží, rozpůlenými olivami, nasekanou petrželkou, koriandrem a klínky citronu
Poznámka k receptu
Kombinace vepřového masa a srdcovek je pro portugalskou kuchyni typická. Jídlo má orientální podtón – portugalská kuchyně je totiž značně ovlivněna blízkou Afrikou. Pokud chcete vyzkoušet zajímavou úpravu mušlí, je tohle přesná trefa.
Načítám komentáře...