Voňavá vepřová pečeně
Seznam surovin
- vepřové maso 800 gramů (plecko nebo kýta)
- rozmarýn 3 snítky (čerstvý)
- semínka fenyklová 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- ocet Balsamico 2 lžíce
- olej olivový 3 lžíce
- cibule 3 kusy
- sůl (velká špetka)
Postup přípravy
1. Rozmarýn, fenykl a česnek a sůl rozdrťte v hmoždíři, smíchejte s balsamikem a olejem. vznikne hrubozrnná pasta, kterou vetřete do masa. (má-li maso vrstvu tuku – což by bylo vítané – udělejte na ní před tím zářezy ve tvaru mřížky). Maso nechte půl hodiny marinovat při pokojové teplotě.
2. Maso zprudka opečte ze všech stran na pánvi se lžící oleje.
3. Troubu rozehřejte na 220 °c. Cibuli nakrájejte na klínky, vyložte jí pekáč, podlijte trochou vody, posaďte na ni maso a dejte do rozpálené trouby. Pečte zhruba půl hodiny. Před podáváním nechte maso pár minut odpočinout na mřížce, aby se uvnitř „dopeklo“ a všechna šťáva zůstala uvnitř. Krájejte ostrým nožem na tenké plátky.
Recept na dýňovou hořčici najdete: zde
Poznámka k receptu
Netradiční kombinace rozmarýnu, fenyklu a česneku propůjčí vepřové pečeni dokonalé aroma. To ještě podtrhne originální dýňová hořčice, jíž doporučujeme maso doprovodit. pečeně je skvělá teplá i studená, nejspíš ale ani nestihne vychladnout.
Načítám komentáře...