Vepřová pečeně

Seznam surovin

Na zelí:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Maso opláchneme, osušíme, vrchní blánu příčně lehce nařežeme a maso ze všech stran zprudka opečeme na pánvi s rozehřátým olejem nebo sádlem. Pak ho osolíme, posypeme kmínem a přeložíme ho i s výpekem do pekáčku. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a plátky česneku a maso vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C. Když začne cibule zlátnout, podlijeme maso lehce vodou (nebo vývarem) a dále pečeme asi 40 minut doměkka.

Mezitím připravíme zelí. V kastrolu zpěníme na oleji nebo sádle oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme ji vínem, přidáme cukr a vše svaříme asi na čtvrtinu původního objemu. Přidáme zelí s polovinou nálevu, osolíme, poprášíme moukou, promícháme a zvolna vaříme asi 15 minut za občasného promíchání. Pak zelí podle chuti okyselíme a povaříme ještě asi 5 minut.

Z pekáčku s masem slijeme všechnu šťávu a maso vrátíme do vypnuté trouby. Šťávu necháme zvolna vařit a když se z ní odpaří všechna tekutina (vydusíme ji takzvaně na tuk), za stálého míchání necháme výpek trochu zhědnout, zaprášíme ho hladkou moukou, zalijeme vývarem, rozšleháme, za stálého míchání přivedeme k varu, šťávu povaříme alespoň 15 minut a na závěr ji podle chuti osolíme.

Na talíře rozdělíme zelí, přidáme maso nakrájené na plátky, knedlíky ohřáté na pařáčku a na závěr maso přelijeme šťávou.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...