Vepřová pečeně
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (pečeně)
- vývar masový 2 decilitry (neslaný)
- cibule 1 kus
- sádlo 1 lžíce (nebo olej)
- česnek 2 stroužky
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- kmín 1 lžička
- sůl
- knedlík houskový 4 porce (kynutý)
Na zelí:
- zelí sterilované 1 sklenice (červené)
- cibule 1 kus (menší)
- víno červené 1 decilitr
- sádlo 2 lžíce (kachní nebo husí)
- cukr 1 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 1 lžíce
- ocet (podle chuti)
- sůl
Postup přípravy
Maso opláchneme, osušíme, vrchní blánu příčně lehce nařežeme a maso ze všech stran zprudka opečeme na pánvi s rozehřátým olejem nebo sádlem. Pak ho osolíme, posypeme kmínem a přeložíme ho i s výpekem do pekáčku. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a plátky česneku a maso vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C. Když začne cibule zlátnout, podlijeme maso lehce vodou (nebo vývarem) a dále pečeme asi 40 minut doměkka.
Mezitím připravíme zelí. V kastrolu zpěníme na oleji nebo sádle oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme ji vínem, přidáme cukr a vše svaříme asi na čtvrtinu původního objemu. Přidáme zelí s polovinou nálevu, osolíme, poprášíme moukou, promícháme a zvolna vaříme asi 15 minut za občasného promíchání. Pak zelí podle chuti okyselíme a povaříme ještě asi 5 minut.
Z pekáčku s masem slijeme všechnu šťávu a maso vrátíme do vypnuté trouby. Šťávu necháme zvolna vařit a když se z ní odpaří všechna tekutina (vydusíme ji takzvaně na tuk), za stálého míchání necháme výpek trochu zhědnout, zaprášíme ho hladkou moukou, zalijeme vývarem, rozšleháme, za stálého míchání přivedeme k varu, šťávu povaříme alespoň 15 minut a na závěr ji podle chuti osolíme.
Na talíře rozdělíme zelí, přidáme maso nakrájené na plátky, knedlíky ohřáté na pařáčku a na závěr maso přelijeme šťávou.
Načítám komentáře...