Novoroční koleno s čočkou
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (koleno zadní uzené)
- čočka 300 gramů
- cibule 3 kusy (větší)
- sádlo 60 gramů
- ocet 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 1 lžíce
- jalovec 4 kuličky (celý)
- hřebíček 3 kusy (celý)
- rozmarýn
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Důkladně omytá kolena spaříme 5 minut ve vroucí vodě. Vodu slijeme, zalijeme studenou vodou a vaříme s jalovcem, hřebíčky, solí a 1 cibulí 2 hodiny. Kolena opatrně vyjmeme na prkénko tak, abychom neporušili kůži, a vykostíme je. Kůži ostrým nožem nakrojíme do čtverečků, maso naskládáme do pekáčku kůží nahoru a obložíme rozmarýnem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 35 minut dokřupava.
Pod studenou vodou propláchnutou a důkladně přebranou čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody tak, aby byla zcela ponořená, a potom ji vaříme 35 minut. Na třetině sádla orestujeme dosklovata 1 najemno nakrájenou cibuli, přidáme scezenou uvařenou čočku, ochutíme octem, cukrem, solí, pepřem a za častého míchání necháme přejít varem. Hotovou čočku ponecháme v teple.
Poslední cibuli nakrájíme nadrobno, promícháme ji s moukou a usmažíme dozlatova na zbylém sádle. Maso naporcujeme a podáváme s čočkou omaštěnou sádlem s cibulkou a výpekem.
Poznámka k receptu
Pokud máte předvařenou nebo drobnozrnnou čočku, uvařte ji podle návodu na obalu. Uvařenou čočku pak dále zpracujte podle receptu.
Načítám komentáře...