Pečené vepřové koleno
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (koleno, 2 velká nebo 4 malá)
- cibule 1 kus (velká)
- sádlo 4 lžíce (vepřové)
- česnek 4 stroužky
- kmín 1 lžíce
- jalovec (několik kuliček)
- bobkový list 1 kus
- sůl
Postup přípravy
Vepřová kolena očistíme (jsou-li na nich ještě tvrdé štětiny, opálíme je a ještě jednou tupou stranou nože očistíme) a kůži na povrchu nařízneme ostrým nožem do mřížky. Kolena vložíme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou, do které jsme přidali jalovec a bobkový list, a zvolna vaříme asi 30 minut.
Takto předvařená kolena vyjmeme z hrnce, osušíme je, vetřeme do nich sůl a kmín a vložíme je do pekáče. Obložíme je nahrubo nakrájenou cibulí, česnekem nakrájeným na plátky a sádlem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut. Pak snížíme teplotu na 90 - 100 °C a za občasného podlévání vodou dále pozvolna pečeme nejméně 2 hodiny, dokud není maso měkké a nezíská hezkou barvu. Na závěr opět zvýšíme teplou na 170 °C a kolena dopečeme, aby získala křupavou kůrčičku a zlatavou barvu.
Ke kolenům podáváme různě nakládanou zeleninu, kyselé zelí nebo zelný salát, nastrouhaný křen, hořčici, pečená jablíčka, různě upravené brambory nebo pečivo a samozřejmě dobře vychlazené dobré pivo.
Načítám komentáře...