Pečené vepřové kolínko
Postup přípravy
Vepřové koleno očistíme, jsou-li na něm ještě tvrdé štětiny, opálíme je a ještě jednou tupou stranou nože očistíme. Koleno omyjeme, vložíme do hrnce s osolenou vodou, přidáme oloupané stroužky česneku a celou oloupanou cibuli a koleno uvaříme do poloměkka.
Pak koleno vyjmeme z vody, na povrchu ho nařežeme do mřížky, posypeme ho kmínem, trochu osolíme a vložíme do pekáče vymazaného sádlem. Druhou oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, přidáme ji do pekáčku ke kolenu, vše pokapeme rozpuštěným sádlem a podlijeme trochu vodou.
Pekáček zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 120 minut. Během té doby podle potřeby koleno podléváme vývarem z hrnce a koleno potíráme vypečenou šťávou. Před dopečením koleno odkryjeme a dopečeme, aby získalo křupavou kůrčičku.
Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým chlebem a sterilovanými cibulkami.
Poznámka k receptu
Koleno si můžete upéct i předem a podávat ho studené. Nezapomeňte na téměř nezbytné další doplňky - hořčici nebo strouhaný křen a samozřejmě dobré vychlazené pivo.
Načítám komentáře...