VEPŘOVÉ KOLENO S JABLKY A KROUPOVÝMI PLACKAMI
Seznam surovin
- vepřové maso 4 kusy (koleno)
- česnek 6 stroužků
- jablka 500 gramů
- cibule 3 kusy
- med (na potření)
- olej řepkový (na zakápnutí)
- sůl
Palačinky:
- kroupy 300 gramů (ječné)
- brambory 300 gramů
- česnek 3 stroužky
- vejce 2 kusy
- petržel hladkolistá 1 hrst
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- sádlo (na opečení)
- sůl
Postup přípravy
1. Kroupy namočte do studené vody. Z jablek odstraňte jádřince a spolu s cibulí je nakrájejte na hrubší klínky. Vsypte je do pekáče. Kolena osolte a potřete prolisovaným česnekem. Posaďte je do pekáče, zakápněte olejem, podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 160 °C doměkka. Potrvá to asi 2 hodiny. Na posledních 10 minut je potřete medem a přelijte výpekem, postará se o pěknou kůrku.
2. Slijte kroupy, zalijte je čerstvou vodou a uvařte doměkka. Pak je propláchněte studenou vodou a vsypte do mísy. Prolisujte do nich česnek, nastrouhejte syrové brambory a vyklepněte vejce. Promíchejte, zahustěte moukou a vmíchejte nasekanou petrželku. V pánvi rozpalte sádlo, lžící na ně dávkujte těsto a smažte placky. Podávejte s upečeným kolenem.
Poznámka k receptu
Většina z nás si tučnější maso spíš odpírá, při masopustu je ale všechno povoleno. Užijte si pomalu pečené koleno a doplňte ho kroupovými plackami. Při půstu se pak zase všechno srovná.
Načítám komentáře...