Vepřové na rozmarýnu se zelím
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (ramínko, plecko)
- rozmarýn 5 snítek
- česnek 4 stroužky
- vývar
- jíška (instantní)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- knedlík bramborový 4 porce
- knedlík houskový 4 porce
Na červené zelí:
- zelí červené 1 kus (menší hlávka)
- víno červené 2 decilitry
- cibule 1 kus
- citron 1 kus
- sádlo 2 lžíce
- mouka pšeničná hrubá 1,5 lžíce
- bobkový list 2 kusy
- hřebíček 2 kusy
- cukr
- sůl
Na bílé zelí:
Postup přípravy
Osolené maso potřeme drceným česnekem, poklademe rozmarýnem, podlijeme ho trochou vody a za průběžného podlévání vodou pečeme zakryté při 170 °C doměkka. Pak ho odkryjeme a dopečeme dozlatova a dokřupava.
Maso vyjmeme, do vypečené šťávy vmícháme trochu vývaru a jíšky, provaříme, dochutíme solí a pepřem a šťávu přecedíme.
Maso nakrájíme a podáváme s knedlíky a zelím a přelité šťávou.
Červené zelí: Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nastrouhané zelí, šťávu z citronu, bobkový list a hřebíček, osolíme, podlijeme vínem, podle chuti osladíme cukrem a na mírném ohni dusíme doměkka. Pak odstraníme koření, zelí poprášíme moukou, promícháme a ještě asi 5 minut podusíme.
Bílé zelí: Zelí nakrájíme na nudličky, košťál nastrouháme, vše spaříme vařící vodou a necháme odkapat. Drobně nakrájenou cibuli opečeme na sádle, přidáme zelí a kmín, osolíme a za občasného míchání a podlévání horkou vodou dusíme doměkka. Pak zelí zaprášíme moukou, krátce podusíme, dochutíme cukrem a octem a podusíme ještě 5 minut.
Recept na houskové knedlíky najdete zde.
Recept na bramborové knedlíky najdete zde.
Poznámka k receptu
Můžete přidat i karlovarský knedlík se zelenou petrželkou.
Načítám komentáře...