Vepřové s mrkví a pečenou nádivkou
Seznam surovin
- vepřové maso 800 gramů (pečeně bez kosti)
- mrkev 5 kusů
- šťáva pomerančová 2 kusy
- med 2 lžičky
- máslo 3 lžíce
- petržel hladkolistá 1 hrst
- semínka dýňová 1 lžíce
- vývar vepřový 200 mililitrů
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Nádivka:
- chléb toastový 6 plátků
- máslo 180 gramů (+na vymazání)
- vejce 4 kusy
- slanina 100 gramů
- smetana 150 mililitrů
- kopřivy 1 hrst
- muškátový oříšek
- strouhanka (na vysypání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Z masa odstraňte vrchní blánu, později ji použijete. Tuk neokrajujte, maso osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm zprudka orestujte ze všech stran. Pak je přesuňte do zapékací mísy a vložte do trouby vyhřáté na 140°C. Pečte asi hodinu. Máte-li vpichovací teploměr, kontrolujte, vnitřní teplota masa by měla být 70°C.
2. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na pánvi, na níž se opékalo maso, rozehřejte lžíci másla a opečte na něm odložený ořez masa. Pak ho vyjměte, do pánve dejte cibuli, orestujte ji, zalijte vývarem, svařte na hustou šťávu. Pokud chcete, sceďte. Osolte a opepřete, na závěr ji můžete zjemnit lžící másla.
3. Připravte nádivku: toastový chléb nakrájejte na kostky a dejte na chvilku vysušit do trouby (pokud se k masu nevejde, opečte je nasucho na pánvi). Rozpusťte máslo a nechte je zchladnout. Na pánvi nasucho opražte slaninu. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky dejte do větší mísy, přidejte zchladlé máslo, smetanu, opečený toastový chléb, opraženou slaninu a nasekané kopřivy. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
4. Malé formičky vymažte máslem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Jakmile maso vyndáte z trouby, zvyšte teplotu na 180°C, nádivky dejte do trouby a pečte asi 15–20 minut nebo dokud povrch nezezlátne.
5. Připravte mrkev: dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Mrkev oloupejte a pomocí škrabky nakrájejte na dlouhé plátky. Na pánvi rozpalte máslo, plochou části nože lehce zmáčkněte česnek a s mrkví ho 5 minut opékejte. Pak česnek vyjměte, mrkev osolte, opepřete a vmíchejte med. Nechte ho pomalu zkaramelizovat a přidejte pomerančovou šťávu. Nechte mrkev dusit, dokud se šťáva nezredukuje. Nakonec ji přendejte do misky, přidejte opražená semínka a nasekanou petržel. Vepřovou pečeni krájejte na plátky, podávejte přelité omáčkou, k tomu nádivku a dušenou mrkev.
Načítám komentáře...