Vepřové závitky s jablečno-cibulovou marmeládou
Seznam surovin
- vepřové maso 4 plátky (pečeně bez kosti, každý plátek asi 120g)
- šunka sušená 4 plátky (např. parmská)
- rukola 40 gramů
- olej 1 lžíce
- sůl
Na marmeládu:
- jablka 500 gramů (letní, oloupaná)
- cibulka jarní 1 svazek
- víno bílé 1 decilitr
- cukr 2 lžíce
- hřebíček 4 kusy
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
Na omáčku:
- cibulka jarní 1 svazek
- smetana 2,5 decilitru
- vývar 2,5 decilitru
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Plátky vepřového masa naklepeme a poklademe je plátky sušené šunky. Lístky rukoly očistíme, opereme, necháme odkapat a rozdělíme na plátky masa se sušenou šunkou. Každý naplněný plátek masa podélně (z delší strany) stočíme do pevné roládky, kterou spíchneme párátkem nebo svážeme kuchyňským provázkem. Roládky necháme v chladu odležet.
Jablka oloupeme škrabkou na brambory nebo ostrým nožem, rozkrojíme je na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Pak dužninu nakrájíme na menší kostičky. Do kastrolu nalijeme víno, přidáme cukr a hřebíčky a přivedeme k varu. Cibulky očistíme, odřízneme z nich hlavičky (stonky si necháme na omáčku), nakrájíme je nadrobno a přidáme do kastrolu. Pak přidáme nakrájená jablka, vše promícháme, okořeníme bílým pepřem, kastrol zakryjeme poklicí a směs necháme zvolna dusit, dokud nejsou jablka měkká.
V malém kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání ji lehce zpěníme. Přilijeme studený vývar, rozšleháme a za stálého míchání povaříme. Pak vešleháme smetanu, omáčku osolíme a necháme zvolna vařit alespoň 15 minut. Pak do omáčky přidáme nakrájené stonky cibulek (i ty, které zbyly z cibulek na marmeládu), krátce povaříme, omáčku rozmixujeme a podle chuti dosolíme.
Odleželé maso a zbylé hlavičky cibulek na omáčku opečeme ze všech stran v pekáčku na lžíci olivového oleje, podle potřeby osolíme a vložíme na 10 – 12 minut do trouby vyhřáté na 160 °C.
Hotové maso zbavíme párátek nebo provázku, nakrájíme na plátky a upravíme na talíře. Výpek přimícháme do marmelády z podušených jablek, přidáme k masu, podlijeme omáčkou a podáváme s těstovinovými vřetýnky.
Načítám komentáře...