Marinovaný vepřový bůček
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (bok bez kosti)
- sůl 1 hrst
- cukr krystal 1 hrst
- jablka 3 kusy
- cibule 3 kusy
- med 3 lžíce
Postup přípravy
1. Z bůčku odkrojte kůži, ale ponechte vrchní prorostlou vrstvu. Maso uložte do pekáčku, ze všech stran obalte směsí soli a cukru, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice. Nechte odležet alespoň 6 hodin, ideálně přes noc.
2. Druhý den z masa lehce otřete „vypocenou“ tekutinu, ale nechte na něm zbytky soli a cukru, při pečení vytvoří aromatickou krustu. Maso nechte chvíli odpočinout při pokojové teplotě. Cibuli nakrájejte na klínky, jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Cibulí a jablky vyložte pekáč, zalijte medem, navrch položte maso, podlijte je asi 100 ml vody a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud bůček nezezlátne a dokonale nezměkne. Bude to trvat asi 1,5 hodiny. Průběžně kontrolujte, jestli se cibule s jablky nepřipaluje, podle potřeby podlijte trochou vody.
3. Upečené maso nechte zcela vychladnout na mřížce. Pečená jablka s cibulí přendejte z pekáče do kastrolu.
4. Vychladlé maso nakrájejte na půlcentimetrové plátky a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Před podáváním dopečte v troubě pod grilem dozlatova, směs jablek s cibulí prohřejte a podávejte společně.
Poznámka k receptu
- S vepřovým bůčkem se dá doslova čarovat. Tenhle recept vznikl kombinací několika postupů vyhlášených světových šéfkuchařů. Výsledek je ovšem domácky nenáročný, přesto nesmírně rafinovaný.
- Nutné počítat s marinováním přes noc.
Načítám komentáře...