Pečený bůček s badyánem a citrusy
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (bůček bez kosti)
- mandarinky 4 kusy
- zázvor (2cm)
- česnek 5 stroužků
- badyán 5 kusů
- sójová omáčka 50 mililitrů (tmavá)
- rybí omáčka 3 lžíce
- limetka 1 kus
- cukr třtinový 80 gramů (tmavý)
- paprička chilli červená 1 kus
- olej řepkový 3 lžíce
Nakládané okurky:
- okurka salátová 2 kusy
- cibule šalotka 2 kusy
- limetka 3 kusy
- rybí omáčka 50 mililitrů
- ocet rýžový 50 mililitrů
- cukr krystal 20 gramů
Postup přípravy
1. Maso očistěte a kůži bůčku nařežte na tenké proužky. Dávejte pozor, ať neprokrojíte až do masa. Oloupejte zázvor a česnek a prolisujte je do uzavíratelného plastového sáčku. Přidejte badyán, sójovou a rybí omáčku, šťávu z limety a jedné mandarinky, cukr a nakrájenou chilli papričku. Do marinády vložte maso kůží nahoru, uzavřete a nechte v lednici marinovat přes noc.
2. Zatímco se maso marinuje, připravte nakládané okurky. Míchejte šťávu z limet, rybí omáčku, ocet a cukr v míse tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Okurky nakrájejte na tenké plátky, šalotky na klínky a vmíchejte do marinády. Osolte, překryjte fólií a nechte 30 minut v lednici.
3. Troubu předehřejte na 180°C. Do pekáče nalijte marinádu, ve které leželo maso, přidejte 100ml studené vody a nakonec vložte maso kůží nahoru. Kůži potřete olejem, osolte a vložte do trouby. Po hodině přelijte výpekem, přidejte na poloviny nakrájené zbylé 3 mandarinky a pečte za občasného polévání 90 minut. Po upečení nechte maso odpočinout. Podávejte s okurkami.
Poznámka k receptu
marinování přes noC
Načítám komentáře...