Pečený bůček s blumami
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (bůček)
- blumy 500 gramů
- pivo tmavé 2 decilitry
- rum 1 decilitr
- marmeláda 3 lžíce (blumová nebo rybízová)
- česnek 6 stroužků
- jíška (instantní - množství podle potřeby a chuti)
- cukr (na dochucení)
- šťáva citronová (na dochucení)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Vepřový bůček nakrájíme na kostky, osolíme je, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Vložíme je do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme a uložíme do druhého dne v chladu.
Masové kostky rozložíme do pekáčku, přelijeme je pivem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme za občasného promíchání asi 1 hodinu. Pak maso odklopíme, přidáme k němu omyté blumy (můžeme je předem vypeckovat) a společně dopečeme doměkka a dozlatova.
Vypečenou šťávu z pekáčku slijeme do kastrůlku, vmícháme do ní marmeládu a krátce povaříme. Pokud máme rádi omáčku hustší, vmícháme do ní ještě trochu instantní jíšky. Na závěr omáčku dochutíme solí, cukrem, případně několika kapkami citronové štávy.
Upečené maso s blumami rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.
Načítám komentáře...