Pečený bůček s křenovou omáčkou
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kilogramy (bůček s kostí)
- česnek 8 stroužků
- cibule 2 kusy
- hořčice dijonská 2 lžíce
- med 2 lžíce
- pepř kajenský 1/4 lžičky
- olej 2 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
Na omáčku:
Postup přípravy
1. Tři stroužky česneku prolisujte a smíchejte s kajenským pepřem, medem a hořčicí. Podle chuti osolte a opepřete. Tukovou vrstvu na bůčku nařízněte tak, aby tvořila tenké proužky. Připravenou pastu vetřete do zářezů i do masa a nechte 1 hodinu odležet.
2. Zbylý česnek nakrájejte na plátky, cibuli na klínky. Vsypte do pekáče, promíchejte a přidejte bůček. Pečte v troubě předehřáté na 130 °C asi 6 hodin, hotový bůček by se měl téměř rozpadat.
3. Těsně před koncem pečení připravte omáčku: do misky dejte crème fraîche, přidejte prolisovaný česnek a čerstvě nastrouhaný křen. Podávejte k hotovému bůčku.
Poznámka k receptu
Pečený bůček je prakticky povinné zimní jídlo. Pozvěte přátele, dejte maso do trouby a bavte se, dokud se z kuchyně nezačne linout božská vůně. Maso je po mnoha hodinách velmi jemné, pořiďte mu tedy doprovod v podobě řízné křenové omáčky.
Načítám komentáře...