Rillettes
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (bůček)
- vepřové maso 1 kilogram (krkovice)
- sádlo 1,5 kilogramu (hřbetní)
- sůl hrubá 30 gramů (mořská)
- voda 750 mililitrů
- pepř (čerstvě mletý)
Postup přípravy
1. Z bůčku odkrojte kůži a schovejte ji na později. Sádlo a maso nakrájejte na kostky o hraně asi 3 cm. Do litinového nebo silnostěnného hrnce dejte sádlo a na mírném plameni za občasného míchání ho nechte rozpustit.
2. Do rozpuštěného sádla po částech přidejte maso a přilijte vodu. Plamen zvyšte na střední výkon a asi hodinu nechte probublávat bez pokličky, pak zmírněte plamen na minimum, přiklopte hrnec poklicí a nechte obsah 3 hodiny táhnout. Občas nahlédněte dovnitř. Pokud máte pocit, že se maso v sádle „smaží“, přilijte trochu vody.
3. Přidejte kůži z bůčku a sůl, obsah hrnce promíchejte a nechte táhnout na velmi mírném ohni další 3 hodiny bez poklice. Maso se rozpadne na kousky, nesnažte se je ale vařečkou docela rozdrtit, je víc než žádoucí, když ve směsi zůstane něco na skus.
4. Přidejte pepř, promíchejte, odstraňte kůži a nechte asi hodinu vychladnout. Seberte svrchu část tuku, maso promíchejte, rozdělte do sklenic a zalijte sebraným tukem. V lednici rillettes vydrží minimálně dva týdny, dá se také dobře uchovat v mrazáku. Pro ten případ dobře poslouží jednorázové hliníkové misky.
Poznámka k receptu
Recept na rillettes jsme si vypůjčili od naší redakční kamarádky Dáši Derré, respektive od jejího francouzského manžela. Děláme ho takhle rády a rozhodně nejen v únoru. Chuť na rillettes dostaneme několikrát do roku, je to totiž návyková dobrota.
Načítám komentáře...