Výpečky zvané rillettes
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kilogramy (krkovice, žebírka, nebo bůček - nasekané i s kostmi na malé kousky)
- vepřové maso 1 kus (koleno rozseknuté napůl)
- cibule 3 kusy
- sádlo 120 gramů
- víno bílé 1/2 litru (např. sauvignon)
- bobkový list 1 kus
- šalvěj 2 listy
- tymián 1 snítka
- česnek 1 stroužek (rozmačkaný i se slupkou)
- hřebíček 3 kusy
- pepř černý (čerstvě umletý)
Postup přípravy
Ve velkém nízkém kastrolu rozpusťte sádlo a když bude teplé dejte do něj krátce osmažit vepřové.
Troubu vyhřejte na 130°C. Když je maso osmažené po všech stranách, přidejte cibuli a smažte 5 minut a pak přidejte plátěný látkový sáček, do kterého dáte všechno koření, bílé víno, 1 litru vody a rozpůlené vepřové koleno. Uveďte do varu, přidejte pořádnou dávku čerstvého pepře z mlýnku a pak dejte kastrol do trouby, kde ho necháte 4 až 5 hodin.
Každou hodinu směs zamíchejte, aby se nic přichytilo na dno a pokud je potřeba, přidejte ke konci procesu trochu vody nebo bujón. Pomocí pěnovačky vyjměte kousky masa na prkénko, koření vyhoďte, šťávu vyceďte. Počkejte až maso trochu vychladne a pak jej oberte z kostí.
Oberte i kolena a podle vlastní chuti kůže vyhoďte nebo nakrájejte na kostičky. Zkontrolujte, zda ve hmotě nezůstaly žádné úlomky kostí.
Uveďte do varu přecezenou šťávu, přidejte maso, zamíchejte a znovu uveďte do varu. Hmotu naplníme do uzavíratelných skleniček nebo mističek a dáme do ledničky. S konzumací je třeba počkat tři dny, než se chutě dostatečně prolnou.
Poznámka k receptu
Podáváme s tmavým chlebem a bílým vínem.
Načítám komentáře...