Zapečené mleté vepřové maso s kyselým zelím a bramborami
Seznam surovin
- brambory 500 gramů
- zelí kysané 400 gramů (červené)
- kmín 1 špetka (drceného)
- olej 2 lžíce (na smažení)
- cibule 1 kus
- vepřové maso 400 gramů (mletého)
- vývar hovězí 200 mililitrů
- máslo 1 lžíce (na vymazání pekáčku)
- smetana zakysaná 1,5 kelímku
- mléko 150 mililitrů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Uvařte oloupané brambory v osolené vodě do poloměkka, slijte je a nechte zchladnout. V jiném kastrolu povařte kysané zelí se špetkou kmínu. Až bude zelí měkké, slijte je a nechte okapat.
2. Předehřejte troubu na 200 °C. Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte ji na pánvi na rozpáleném oleji. Až začne sklovatět, přidejte k ní mleté maso. Osolte, opepřete a vařečkou dobře promíchejte, aby se maso rozdrobilo. Restujte dalších 5 minut (podle potřeby podlévejte vývarem) a pak z plotny odstavte.
3. Zapékací formu nebo pekáček vymažte máslem. Na dno formy rovnoměrně rozložte uvařené zelí, na ně rozprostřete maso a povrch poklaďte kolečky nakrájených poloměkkých brambor.
4. V misce rozmíchejte lehce osolenou a opepřenou zakysanou smetanu s mlékem a nalijte ji přes brambory.
5. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, dokud povrch brambor nechytí barvu. Před podáváním nechte trochu zchladnout.
Načítám komentáře...