ŽEBÍRKA BBQ
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kilogramy (žebírka)
- paprika zauzená 1 lžíce
- cibule 1 lžička (granulovaná)
- sůl
- pepř
Omáčka BBQ:
- cibule 1 kus (malá)
- česnek 2 stroužky
- kečup 6 lžic
- cukr třtinový 1 lžíce
- paprika zauzená 1 lžíce
- ocet jablečný 1 lžíce
- worcesterská omáčka 2 lžičky
- olej řepkový 2 lžíce (+ na zakápnutí)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V misce smíchejte uzenou papriku a cibuli. Žebra nasekejte na menší kousky, každé osolte, opepřete a okořeňte. Nakonec žebírka dejte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne odležet.
2. Hlubší plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj žebírka a zakryjte alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 2 hodiny, dokud žebírka nezměknou.
3. Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno, v pánvi rozpalte olej a orestujte je. Přidejte kečup, cukr, papriku, ocet a worcester, podle chuti osolte a opepřete, na mírném ohni pak vařte asi 20 minut, aby se chutě prolnuly. Pokud by se tekutina příliš rychle vypařovala, podlijte omáčku trochou vody nebo vývaru. Podle chuti dolaďte solí, cukrem, octem nebo worcestrem. Záleží jen na vás.
4. Téměř hotová žebírka potřete omáčkou BBQ a dejte na gril. Opékejte asi 15–20 minut, aby se na nich vytvořila krustička. Podávejte se zbylou omáčkou a pečivem.
Poznámka k receptu
Omáčka BBQ v sobě má spoustu chutí – sladkou po kečupu a cukru, slanou po worcestru, kyselou po octu. Nabízíme základní recept, podle chuti ale můžete akcentovat ingredienci, která vám vyhovuje nejvíc. K žebírkům sednou všechny.
ODLEŽENÍ MASA PŘES NOC
Načítám komentáře...