Žebra marinovaná v pivu a citrusech s fenyklovým salátem
Seznam surovin
Na žebra:
- vepřové maso 1,6 kilogramu (žebra na kosti)
- pivo 1 litr (pšeničné)
- grep 1 kus (červený nebo růžový)
- citron 1 kus
- citron 1 kus
- zázvor 100 gramů
- kmín římský 1 lžička
- fenykl 1 lžička
- česnek 3 stroužky
- cukr třtinový 100 gramů
- olej řepkový 200 mililitrů
Fenyklový salát:
- fenykl 1/2 kusu
- grep 1 kus (růžový)
- cibule červená 1 kus (menší)
- ředkvičky 4 kusy
- koriandr 1/2 svazku
- olej olivový
Postup přípravy
1. Připravte si dostatečně velkou mísu, aby se do ní vešla všechna žebra. Zázvor a česnek nastrouhejte do mísy, přidejte koření, cukr, olej a dobře promíchejte. Důkladně umytý grep a citron nakrájejte (i s kůrou) na kolečka, přidejte k marinádě a zalijte pivem. Žebra omyjte, očistěte, vložte do mísy s marinádou, přikryjte potravinovou fólií a nechte přes noc odležet.
2. Rozpalte troubu na 200 °C, maso přendejte z marinády do pekáče a zprudka 20 minut zapečte. Pak snižte teplotu na 100 °C a pečte 3 - 4 hodiny nebo tak dlouho, aby maso bylo úplně měkké. Během pečení potírejte marinádou.
3. Maso rozkrájejte na porce a podávejte s fenyklovým salátem: fenykl, cibuli a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, grep vyfiletujte, promíchejte se zeleninou, olivovým olejem a lístky koriandru.
Poznámka k receptu
- Svěží spojení citrusů, pšeničného piva a zázvoru skvěle odlehčí chuť vepřového masa, a pokud si připravíte i fenyklový salát, máte parádní netradiční pochoutku.
- Nutné počítat s marinováním přes noc.
Načítám komentáře...