Žebra s pivem
Seznam surovin
- voda 4 litry
- vepřové maso 3 kilogramy (žebírka)
- cibule 2 kusy
- mrkev 2 kusy
- sójová omáčka 5 lžic
- česnek 1 palička
- masox 2 kostky
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 lžíce
- nové koření 10 kuliček
- jalovec 10 kuliček
- pepř černý 1/2 lžíce
- bobkový list 5 listů
- paprika pálivá 1 lžíce
- paprika chilli 1 lžička (drcené)
Na omáčku:
- pivo tmavé 1/2 litru
- cukr 200 gramů
- med 100 gramů
- pepř barevný 1 lžíce (mletý)
- paprika chilli 1 kus (najemno nasekaná)
- sójová omáčka 4 lžíce
- sůl 1/2 lžíce
- ocet vinný 2 lžíce
Postup přípravy
Zeleninu a nakrájíme na kusy asi 4x4cm. Zalijeme vodou přidáme nakrájený česnek, koření, sójovou omáčku, masox, sůl a cukr. Přivedeme k varu, vložíme žebra a vaříme je asi 2 hodiny do skoroměkka. Uvařené maso necháme ve vývaru zchladnout a odležet do druhého dne.
Připravíme omáčku: na pánvi necháme zkaramelizovat cukr do světlehněda, zalijeme jej pivem, přidáme koření a vaříme, než se tekutina odvaří a omáčka trochu zhoustne. Omáčku dochutíme podle vlastní chuti, a pokud je moc hustá, můžeme ji zředit i vývarem z žeber.
Žebra vyndáme, necháme je odkapat a grilujeme dozlatova ze všech stran na středně rozehřátém grilu celkem asi 20 minut. Na závěr žebra potřeme omáčkou. Podáváme je s měkkým chlebem a zeleninovými saláty.
Načítám komentáře...