Játra s jablečnou omáčkou
Seznam surovin
- játra 800 gramů (vepřová nebo telecí)
- olej slunečnicový
- jablka 2 kusy
- cibule 1 kus (menší)
- med 2 lžíce
- hořčice dijonská 1 lžíce
- víno bílé 200 mililitrů (sladší)
- sůl
- máslo 40 gramů
- pepř černý (drcený)
Postup přípravy
Játra nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a potřeme olejem. Oloupaná jablka rozkrájíme na kostky a spolu s drobně nasekanou cibulí lehce opečeme v hlubší pánvi na oleji. Přidáme med a za stálého míchání opatrně dusíme doměkka. Pak polovinu jablek odebereme, do pánve přidáme hořčici, krátce orestujeme, přilejeme víno, osolíme, zakryjeme poklicí a omáčku zvolna dusíme. Mezitím játra opečeme z obou stran na rozpálené pánvi na oleji, přeložíme je do pekáčku, pokapeme rozpuštěným máslem a uložíme v troubě vyhřáté na 150 °C. Omáčku propasírujeme do kastrůlku, přidáme výpek z jater a odebranou polovinu podušených jablek a necháme krátce přejít varem. Játra osolíme, opepříme a podáváme přelité omáčkou. Vhodná příloha je rýže.
Načítám komentáře...