Daněk se šípkovou
Seznam surovin
- dančí maso 1 kilogram (kýta)
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 2 kusy
- celer 1/2 kusu (b ulvy)
- cibule 2 kusy
- zavařenina šípková 150 mililitrů
- cukr 1 lžíce
- ocet 3 lžíce
- víno červené 200 mililitrů
- pepř černý 15 kuliček
- jalovec 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 5 kusů
- rozmarýn 3 snítky (čerstvý)
- sádlo 3 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- pepř
- sůl
Postup přípravy
1. Maso očistěte, odblaňte, osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibule nakrájejte nadrobno.
2. V hrnci rozpalte sádlo a vložte maso. Restujte je, dokud se nezatáhne, pak opatrně vyjměte. Do hrnce vsypte kořenovou zeleninu a opékejte ji, dokud mírně nezhnědne, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte cukr a dobře promíchejte, zelenina díky němu zkaramelizuje.
3. Jakmile má zelenina tmavou barvu, přilijte ocet a počkejte, až se odpaří. Přidejte zavařeninu, koření a bylinky a lehce promíchejte. Na zeleninový základ vložte maso a zalijte vínem a vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud maso není měkké.
4. Na pánvi rozpalte máslo, přidejte mouku, upražte tmavou jíšku a nechte ji zchladnout. Maso vyjměte z hrnce, odložte stranou a udržujte v teple. Jíšku vmíchejte do omáčky. Nechte ji asi 15 minut provařit a pak propasírujte nebo rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a opečenými škubánky.
Odkaz na recept Opečené škubánky najdete: zde
Poznámka k receptu
Všichni znají známý spor, zda je kanec lepší se zelím, nebo se šípkovou. Vyřešte to šalamounsky a k šípkové podávejte daňka – je jemnější než kanec a k šípkové omáčce se výborně hodí.
Načítám komentáře...