Divočák s černou omáčkou
Seznam surovin
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 2 kusy
- celer 1/2 kusu (bulvy)
- cibule 2 kusy
- ocet jablečný 50 mililitrů
- pepř 6 kuliček
- hřebíček 6 kusů
- skořice 1 kus (celá - 5cm)
- nové koření 4 kuličky
- tymián 1 lžička
- bobkový list 2 listy
- voda 2 hrnky
- špek 100 gramů
- kančí maso 600 gramů (kýta)
- sádlo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- marmeláda 100 gramů (brusinková)
- švestky sušené 100 gramů
- sůl
Postup přípravy
Očištěné mrkve, petržele a celer nakrájejte na kostky. Cibule oloupejte a rozkrojte na osminky.
Ocet s kořením dejte do hrnce, přisypte nakrájenou zeleninu, osolte a vše zalijte vodou. Povařte asi 15 minut.
Špek nakrájejte na špalíčky a kýtu odblaňte. Ostrým nožem pak do ní kolmo vpíchněte otvory, do kterých vsuňte špalíčky špeku. Vložte do pekáče, přelijte marinádou a nechte uležet alespoň 24 hodin.
Druhý den maso vyjměte z marinády a osušte. Ve velkém kastrolu rozehřejte sádlo a maso na něm ze všech stran osmažte. Na stejném sádle osmažte i okapanou zeleninu, v níž se maso marinovalo (zbylou marinádu si nechte na podlévání masa). Maso vraťte k zelenině, podlijte trochou marinády, přiklopte pokličkou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 70 minut a průběžně podlévejte. Poté sundejte pokličku a kýtu ještě 20 minut dopečte.
Hotové maso vyjměte, výpek vyduste na tuk a zaprašte moukou. Přidejte hrnek vody, marmeládu a švestky nakrájené na kousky. Povařte alespoň 10 minut a podávejte nejlépe s domácím knedlíkem.
Poznámka k receptu
krkonošská specialita
Načítám komentáře...