Jelení kýta s červenou omáčkou
Seznam surovin
- jelení maso 1 kilogram (kýta)
- jalovec 1 lžíce
- gin 15 mililitrů
- uzené maso 10 dekagramů (bůček bez kosti)
- rajčata 1/2 kilogramu (drcených, nebo loupaných )
- mrkev 1 kus
- sůl
Postup přípravy
Jalovčinky rozdrtíme v hmoždíři. Odblaněné maso potřeme ginem a drcený jalovec do něj důkladně zamasírujeme. Pracujeme dostatečně dlouho a nejraději v míse, kterou pak můžeme zavřít těsným
víkem. Když je kýta ze všech stran obalena, pokud možno neprodyšně uzavřeme a dáme do chladna. Maso může být v lednici velmi dlouho, i několik dnů, ale pravidelně ho obracíme.
Před pečením osolíme můžeme prošpikovat bůčkem nebo jen pečeni poklást tenkými plátky a zbytek nakrájet na kostičky do pekáčku. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev. Pečeme pomalu podle možností například 3 hodiny při 150°C.
Když je maso upečené, vyjmeme ho z pekáčku a uschováme v teple. Pokud máme vyškvařené plátky bůčku, schováme na ozdobení. Mrkev rozmačkáme, přidáme drcená rajčata a podle potřeby omáčku zahustíme jen vyvařením. Podáváme s nočky nebo s rýží.
Poznámka k receptu
Pro podtržení středomořské chuti můžeme přidat pár nakrájených vypeckovaných černých oliv.
Načítám komentáře...