Jelení kýta v zelenině
Seznam surovin
- jelení maso 1 kilogram (jelení kýta vykostěná)
- voda 6 decilitrů
- zelenina kořenová 400 gramů (karotka, celer, petržel)
- víno červené 3 decilitry (suché)
- ocet 2 decilitry (8%)
- cibule 2 kusy
- slanina anglická 80 gramů
- máslo 40 gramů
- olej 3 lžíce
- kompot brusinkový 1 lžíce
- pepř černý 8 kuliček (celý)
- jalovec 3 kuličky (celý)
- bobkový list 2 lístky (celý)
- tymián 2 lžičky
- šalvěj 1 snítka
- sůl
Postup přípravy
4 dl vody s octem přivedeme k varu, vložíme pepř a bobkový list, převaříme a necháme vychladnout. Kýtu prošpikujeme proužky slaniny, 150 g očištěné zeleniny nastrouháme nahrubo a promícháme s 1 nakrájenou cibulí. Kýtu vložíme do kameninové nádoby, posypeme zeleninou a zalijeme vychladlým nálevem. Maso zakryjeme fólií a marinujeme v chladu 3 dny, přičemž je vždy po 12 hodinách obrátíme.
Na másle orestujeme dozlatova zbylou cibuli, přidáme zbylou nahrubo nastrouhanou zeleninu a opečeme dozlatohněda. Maso vyjmeme z nálevu, zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji a i s výpekem je vložíme do pekáčku. Přidáme orestovanou zeleninu, tymián, šalvěj, podlijeme troškou vína a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 2 hodiny doměkka. Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou, obracíme a podléváme vínem a vodou.
Hotové maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vypečenou šťávu se zeleninou propasírujeme přes husté síto, dochutíme solí, brusinkovým kompotem, promícháme a krátce převaříme. Maso nakrájíme na plátky a prohřejeme v horké šťávě.
Poznámka k receptu
K pečínce podávejte zapečené smetanové brambory nebo bramborové noky.
Načítám komentáře...