Kančí guláš na víně
Seznam surovin
- kančí maso 750 gramů (z kýty nebo plece)
- cibule 200 gramů
- slanina 100 gramů
- víno červené 5 decilitrů (sladké)
- rajčatový protlak 4 lžíce
- zavařenina rybízová 3 lžíce
- cukr 2 lžíce
- paprika sladká 2 lžíce (mletá)
- mouka pšeničná hladká 20 gramů
- ocet 1 lžíce
- vývar (na podlití)
- bobkový list 1 kus
- nové koření 5 kuliček
- kmín (mletý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Očištěné maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrolu. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme nakrájené maso a cukr a za stálého míchání ho rychle ze všech stran opečeme. Maso zaprášíme mletou paprikou, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, pepř, ocet a rajčatový protlak a za stálého podlévání vodou a průběžného míchání dusíme, až je maso poloměkké.
Pak necháme vyvařit všechnu tekutinu a zbylý výpek s tukem zaprášíme moukou a za stálého míchání ji krátce osmahneme. Přidáme marmeládu, přilijeme víno, případně i trochu vývaru, rozmícháme a dále vaříme asi 20 minut, dokud není maso měkké a omáčka přiměřeně hustá.
Guláš podáváme s čerstvým chlebem, případně s karlovarským knedlíkem. A můžeme ho ještě ozdobit lehce opečenými půlkami naťových cibulek.
Načítám komentáře...