Kančí hřbet s citronovým jogurtem
Seznam surovin
- kančí maso 600 gramů (hřbet)
- jogurt bílý 250 gramů
- chléb toastový 2 plátky
- cibule 1 kus
- citron 1 kus (na šťávu i plátky)
- máslo 25 gramů
- sýr Parmezán 2 lžíce (nastrouhaný)
- olej olivový 2 lžíce
- tymián 8 snítek
- oregano 4 snítky
- rozmarýn 2 snítky
- česnek 2 stroužky
- pepř černý (mletý)
- sůl
- celer řapíkatý 1/2 kusu (na přílohu)
- olej olivový (na přílohu)
Postup přípravy
Maso očistíme a odřízneme od hřbetní kosti. Potřeme ho lehce částí jogurtu, vložíme do vhodné nádoby, obložíme polovinou snítek tymiánu, oregana a rozmarýnu, plátky z půlky citronu a jedným stroužkem česneku nakrájeným na plátky a necháme odležet.
Mezitím plátky toastového chleba zbavíme kůrky, střídku nakrájíme na kostičky a nasekáme ji v robotu ne příliš najemno. Chlebovou drť přesypeme do kastrůlku s rozehřátou polovinou másla a opražíme ji do růžova. Odstavíme ji z ohně, přidáme nakrájené zbylé bylinky a jemně nakrájený zbylý stroužek česneku a na závěr přimícháme parmazán.
Kosti rozložíme do pekáčku a přidáme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli. Maso opečeme ze všech stran na oleji, osolíme, opepříme a položíme na kosti v pekáčku. Na maso rozložíme vrstvičku
připravené chlebové krusty a pevně ji k masu přimáčkneme. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a maso pečeme asi 20 - 30 minut (podle šíře masa). Upečené maso přendáme na mísu a necháme na teplém místě dojít.
Celer omyjeme, stonky z vnější strany opatrně oloupeme škrabkou na brambory a nakrájíme na špalíčky. Vložíme je do litru vroucí osolené vody a krátce je povaříme. Slijeme je a necháme odkapat. Výpek z pekáčku přelijeme do kastrůlku, přimícháme do něj šťávu z půlky citronu a zbylý jogurt, osolíme a necháme jen zlehka prohřát, aby se jogurt nesrazil.
Předvařený celer prohřejeme na olivovém oleji a rozdělíme na talíře. Přelijeme ho jogurtovou omáčkou a přidáme maso nakrájené na špalíčky.
Načítám komentáře...