Kančí kýta s brusinkovou omáčkou
Seznam surovin
- kančí maso 4 plátky (řízky z kýty)
- slanina 150 gramů
- brusinky 150 gramů (sterilované)
- víno červené 7 decilitrů
- brusinky 70 gramů (čerstvé)
- cibule 1 kus (větší)
- masox 1 kostka
- olej
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- koření divoké (2-3 bobkové listy, několik kuliček nového koření, jalovce a pepře)
- cukr
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany směsí smíchanou z hořčice a 1 lžíce sterilovaných brusinek. Každý plátek stočíme do válečku, který převážeme nití nebo spíchneme párátkem.
Slaninu nakrájíme nadrobno a rozškvaříme v kastrolu na troše oleje. Přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opečeme dorůžova. Pak přidáme divoké koření, zalijeme vínem, vložíme kostku masoxu a přivedeme k varu. Vložíme připravené maso a necháme dusit pod pokličkou.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Do kastrolu přidáme zbylé sterilované brusinky, omáčku dochutíme cukrem, solí a pepřem a vaříme do zhoustnutí. Na závěr z omáčky vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme.
Maso nakrájíme na plátky, upravíme na talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme čerstvými brusinkami a podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Načítám komentáře...