Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Seznam surovin
- kančí maso 800 gramů (kýta)
Na marinádu:
- bobkový list 2 kusy (celé lístky)
- cibule 2 kusy (střední)
- voda 6 decilitrů
- mrkev 500 gramů (nahrubo nastrouhaná)
- celer 500 gramů (nahrubo nastrouhaná)
- petržel kořenová 500 gramů (nahrubo nastrouhaná)
- ocet 2 lžíce
- pepř černý 4 kuličky (celý)
- nové koření 4 kuličky (celé)
- tymián 2 větvičky
Na omáčku:
- celer 200 gramů
- petržel kořenová 150 gramů
- cibule 1 kus (na osmahnutí)
- mrkev 100 gramů
- smetana 2,5 decilitru (33%)
- víno červené 2 decilitry
- vývar masový 2 decilitry
- máslo 80 gramů
- slanina 60 gramů
- zavařenina šípková 4 lžíce
- jíška 1 lžíce (nemusí být)
- šťáva citronová 1/2 lžičky
- pepř černý 1 špetka (mletý, dle chuti)
- sůl 1 špetka (dle chuti)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme marinádu. Vodu svaříme s octem a kořením a nálev necháme vychladnout. Oloupané cibule nakrájíme na kostičky a promícháme s nastrouhanou kořenovou zeleninou.
Odblaněnou a očištěnou kýtu omyjeme,osušíme, protkneme klínky slaniny a osolíme. Polovinu
zeleninové směsi rozložíme na dno nádoby. Na ni položíme kýtu, posypeme ji zbylou zeleninou, přelijeme vychladlým nálevem, nádobu uzavřeme a uložíme na 4 dny do chladu. Během této doby maso každý den otáčíme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, petržel, mrkev a celer nakrájíme nahrubo a vše osmahneme na másle dorůžova. Zeleninu přeložíme do pekáčku, položíme na ni odležené maso a kolem něj rozložíme zeleninu z marinády. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 110 minut doměkka.
Během pečení maso přeléváme výpekem, podléváme červeným vínem a masovým vývarem a pravidelně obracíme. Měkkou kýtu vyjmeme z pekáčku. Ze zeleniny odstraníme celé koření a zeleninu krátce rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem. Zalijeme ji smetanou, přidáme rozmíchanou zavařeninu a prošleháme. Je-li omáčka příliš řídká, zahustíme ji jíškou a za stálého míchání 8 minut provaříme. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí a případně pepřem,
vložíme do ní maso nakrájené na plátky a necháme ho prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Načítám komentáře...