Kančí panenka v ořechové krustě
Seznam surovin
- kančí maso 500 gramů (panenka)
- slanina 100 gramů
- cibule šalotka 1 kus
- ořechy vlašské 150 gramů (nasekané)
- rozmarýn 4 lžičky
- olej olivový 2 lžíce
- víno portské 150 mililitrů
- vývar hovězí 100 mililitrů
- máslo 1 lžíce
- sůl
- pepř
Na salát:
- salát 1 svazek (lolo biondo)
- rajčata koktejlová 100 gramů
- ocet vinný 2 lžičky
- hořčice dijonská 1 lžíce
- olej olivový 5 lžic
- med 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Slaninu nakrájejte na kousky a vložte do rozpálené pánve. Jakmile pustí tuk, přidejte najemno nakrájenou šalotku a po chvíli i ořechy a rozmarýn a zlehka opražte. Jakmile směs zchladne, rozmixujte ji najemno.
2. Panenku důkladně očistěte a odblaňte. Osolte ji a opepřete. V pánvi vhodné do trouby rozpalte olivový olej a panenku zprudka ze všech stran orestujte dozlatova. Pánev odstavte z plotny, na maso opatrně naneste krustu a mírně přitiskněte. Pánev vložte do předehřáté trouby, pečte asi 20 minut při 180 °C.
3. Natrhejte salát, vložte do mísy a přidejte cherry rajčata nakrájená na půlky. Ocet, hořčici, olej a med vlijte do zavařovací sklenice, uzavřete víčkem a asi minutu třepejte, aby se suroviny spojily. Osolte, opepřete a případně ještě přislaďte medem. Znovu protřepejte. Salát zalijte zálivkou až těsně před podáváním, aby nezvadl.
4. Z pánve vyjměte maso a odložte stranou. Do pánve přilijte portské a rozmíchejte v něm výpek. Nechte víno mírně odpařit a přilijte vývar. Vařte, dokud se směs nezredukuje do konzistence řidší omáčky. Odstavte z ohně a vmíchejte studené máslo nakrájené na kousky. Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte se salátem.
Poznámka k receptu
Zvěřinu si obvykle spojujeme s hustou omáčkou a knedlíky, křehká kančí panenka si ale říká o lehčí úpravu – maso při pečení pustí šťávu, z níž s trochou portského vytvoříte skvělou omáčku.
Načítám komentáře...