Pečený bažant se slaninou
Postup přípravy
Aby se nám bažant lépe špikoval, necháme slaninu nejprve ztuhnout v chladu. Pak tři čtvrtiny slaniny nakrájíme šikmo na malé klínky. Vsuneme je do připavených otvorů na prsou a stehnech (na špikování můžeme použít i speciální špikovací jehlu). Pak stehna svážeme k sobě kuchyňským provázkem.
V pekáčku rozehřejeme máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme pepř a nové koření a vložíme bažanta prsíčky dolů.
Bažanta poklademe větvičkami tymiánu, podlijeme trochou vývaru a pečeme 30 minut při 170 °C. Pak ho obrátíme a dopečeme doměkka a dozlatova (asi 30 – 60 minut). Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Z upečeného bažanta odstranímee provázek na stehnech a naporcujeme ho. Z vypečené šťávy odstraníme koření, případně ji ještě zaprášíme lžící hladké mouky, zředíme troškou vlažné vody a povaříme.
Bažanta rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.
Poznámka k receptu
Bažanta podlévejte vždy jen troškou vývaru. Měl by se péct, ne dusit nebo vařit ve šťávě.
Načítám komentáře...