Zajíc načerno
Seznam surovin
- zajíc 1 kus (předek)
- zajíc (srdce a játra)
- zelenina kořenová 80 gramů (mrkev, celer, petržel)
- perník 40 gramů (na strouhání)
- máslo 40 gramů
- cibule 1 kus
- brusinky 20 gramů (mohou být i kompotované)
- švestková povidla 10 gramů
- víno červené 1 lžíce
- cukr 2 kostky
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- pepř 10 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 kusy
- tymián 1 špetka
- citronová kůra
- šťáva citronová
- ocet
- sůl
Postup přípravy
Zaječí předek odblaníme, omyjeme a rozsekáme na porce. V kastrolu rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji lehce opečeme. Pak přidáme připravené zaječí maso, pepř, nové koření, tymián a bobkový list, vše podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme 30 minut. Přidáme srdce a játra (máme-li větší játra, můžeme je prošpikovat slaninou), nastrouhaný perník, povidla a brusinky a dále dusíme.
Mezitím v malém kastrůlku zahřejeme 2 kostky cukru a jakmile se rozpustí na karamel, který začne hnědnout, vmícháme ho spolu s červeným vínem, kouskem citronové kůry a lžící citronové šťávy do omáčky k masu a dále vaříme, dokud není maso měkké.
Na závěr omáčku podle potřeby dochutíme solí, octem a zbylým cukrem (měla by být sladkokyselá), zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody a necháme přejít varem.
Maso rozdělíme na talíře (můžeme ho nejdříve vykostit), přecedíme na něj omáčku, posypeme tymiánem a podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámka k receptu
Omáčka je nejlepší, když ji uvaříte den předem.
Načítám komentáře...