Zvěřina s brusinkovo-meruňkovou omáčkou
Seznam surovin
- srnčí maso 600 gramů (hřbet, lze použít i jelení nebo kančí)
- olej 3 lžíce
- koření na zvěřinu 1 lžíce
- sůl
Na omáčku:
- brusinky 50 gramů (kompotované)
- zavařenina meruňková 50 gramů
- víno červené 1 lžíce
- šťáva pomerančová 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- worcesterská omáčka (několik kapek)
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
Postup přípravy
S přípravou začneme dva dny předem. Srnčí hřbet očistíme, svážeme provázkem do válečku a potřeme směsí oleje a koření na zvěřinu. Vložíme ho do vhodné nádoby, zakryjeme a uložíme 1 den v chladu.
Odleželé maso osolíme, necháme ho ještě hodinu odstát při pokojové teplotě a pak ho ze všech stran zprudka opečeme dozlatova na troše oleje. Hřbet přeložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme 30 minut. Hotový hřbet vyjmeme a necháme do druhého dne vychladnout.
Kompotované brusinky prolisujeme společně s meruňkovou zavařeninou přes síto do misky. Přidáme víno, pomerančovou a citronovou šťávu, cukr, sůl, citronovou kůru, worcester a pepř, dobře promícháme a omáčku necháme vychladit.
Před podáváním studené maso nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a podáváme je s ovocnou omáčkou a pečivem.
Poznámka k receptu
Na přípravu zvěřiny použijte nově koupený sáček s kořením. Vůně a chuť koření z již načatého sáčku totiž velmi rychle vyprchá a po měsíci je téměř nepoužitelné.
Načítám komentáře...