Levandulový sirup
Seznam surovin
- levandule 20 kusů (čerstvá, květy)
- cukr krupice 1 kilogram
- citron 2 kusy
- voda 1 litr
Postup přípravy
Vodu převařte a nechte zchladnout, pak do ní naložte levanduli, zakryjte a nechte při pokojové teplotě stát do druhého dne. pak nálev přeceďte, vsypte cukr a za stálého míchání pomalu zahřívejte, aby se rozpustil. ideální je, když se rozpustí dávno před bodem varu, už kolem 40 °c, tak si sirup zachová maximum prospěšných látek. vmíchejte citronovou šťávu a rozlijte sirup do čistých, vypařených lahví. pokud chcete, můžete ho pro jistotu zavařit, nebývá to ale třeba.
Poznámka k receptu
Macerace přes noc výrazný sirup můžete klidně míchat jen s vodou, jeho potenciál ale nejvíc vynikne v sofistikovanějších kombinacích. levandule si rozumí s borůvkami, broskvemi, ostružinami nebo hruškami.
asi 2l
Načítám komentáře...