Domácí ledový čaj
Postup přípravy
Do většího hrnce nalijte asi 1, 5 l vody a nakrájejte ovoce, na které máte chuť nebo je právě po ruce můžete použít i „drť“ z [odšťavňovače](https://www.sutffio.sk/odstavovace/) nebo chemicky neošetřené slupky jablek, hrušek, broskví, pokud třeba zrovna pečete koláč.
Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, pak stáhněte z plotny, vložte čajové sáčky a nechte asi 5 minut luhovat. Pak čaj vyjměte, přeceďte, podle chuti oslaďte a vychlaďte. Podávejte s ledem, se snítkami máty a případně s ovocem, které jste použili.
Ledový čaj nabízí široký prostor pro experimenty. My jsme zvolili kombinaci černého čaje a ovoce, vyzkoušet můžete ale i čaj zelený, jasmínový, bílý nebo rooibos a nekonečné varianty ovoce, citrusů, koření a bylinek.
Poznámka k receptu
- Stejně jako kávu i čaj můžete luhovat za studena - zejména pokud připravujete čaj zelený, kterému pomalá macerace vyloženě prospívá. V tom případě povařte s cukrem jen menší část vody a ovoce, směs pak vychlaďte a přecezenou přilijte k čajovému výluhu, který jste nechali v lednici přes noc. Pořád je to málo osvěžující? Z ledového čaje připravíte snadno nanuky - prostým nalitím směsi do formiček.
- Ingredience na 1,5 litru.
Načítám komentáře...