Jablečný mošt
Seznam surovin
- jablka 10 kilogramů
Postup přípravy
Jablka omyjeme, zbavíme stopek a jádřinců a nastrouháme je na hrubém struhadle.
Část jablek vložíme do síta vyloženého silonovou tkaninou nebo plátnem a necháme zvolna odkapávat do hrnce nebo mísy. Když šťáva přestane kapat, začneme plátno pomalu stáčet, abychom z jablek vymačkali co nejvíce šťávy. Pak nastrouhaná jablka ze síta vyhodíme a stejným způsobem po částech zpracujeme i zbylá jablka.
Odkapanou šťávu z jablek přelijeme do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme je a sterilujeme asi 15 minut při 83 °C.
Pokud použijeme obyčejné láhve s uzávěrem nebo korkovými zátkami, naplníme sklenice téměř pod okraj, postavíme je neuzavřené do kastrolu s horkou vodou a zahřejeme na 83 °C. Po 10 minutách rychle vnoříme do každé sklenice rukojeť vařečky (nejlépe plastové), abychom vytlačili pěnu tvořící se na povrchu, lahve uzavřeme a mošt necháme vychladnout.
Poznámka k receptu
Z čerstvé jablečné šťávy (moštu), kterou získáte způsobem uvedeným v našem receptu, můžete připravit skvělý sirup. Smíchejte 1 l šťávy s 1 kg cukru, 2,5 dl vody a šťávou ze 2 citronů a povařte několik minut. Během vaření naběračkou průběžně odstraňujte z povrchu tvořící se pěnu. Horký sirup naplňte do čistých nahřátých lahví a dobře uzavřete.
Načítám komentáře...