Jahodový sirup
Seznam surovin
- jahody 3 kilogramy (vyzrálé)
- voda 1 litr
- kyselina citronová 25 gramů
- cukr (asi 1,3 kg na 1 litr scezené šťávy)
Postup přípravy
Jahody omyjeme, necháme dobře odkapat, očistíme je a po částech rozmixujeme. Přidáme kyselinu citronovou a vodu, promícháme a směs nalijeme do skleněné nebo nerezové nádoby. Zakryjeme ji čistým plátnem, převážeme a necháme dva dny stát v chladu.
Pak jahodovou šťávu přecedíme přes hustý cedník, odměříme množství šťávy a nalijeme ji do kastrolu. Přidáme odpovídající množství cukru, promícháme a zahřejeme k bodu varu (nevaříme). Jakmile se cukr rozpustí, přelijeme sirup do čistých lahví, uzavřeme je a sirup necháme vychladnout.
Poznámka k receptu
Nechte sirup zmrazit ve tvořítku na led a ledové kostky pak přidejte do limonády nebo minerálky.
Načítám komentáře...