Jahodový sirup s brusinkami
Seznam surovin
- jahody 2,5 kilogramu (dobře vyzrálé)
- voda 1 litr
- brusinky 500 gramů (kompotované nebo mražené)
- kyselina citronová 25 gramů (nebo vinná)
- cukr (asi 1,3 - 1,5 kg na 1 litr scezené šťávy)
Postup přípravy
Jahody omyjeme, necháme dobře odkapat a po částech je rozmixujeme. Brusinky rozmačkáme a přidáme spolu s kyselinou k jahodám. Vše zalijeme vodou, směs promícháme, nalijeme do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjeme ji čistým plátnem, převážeme a necháme stát dva dny v chladu.
Pak ovocnou šťávu přecedíme přes hustý cedník, odměříme ji a nalijeme do kastrolu. Přidáme odpovídající množství cukru, promícháme a za průběžného sbírání pěny tvořící se na povrchu zahřejeme k bodu varu (nevaříme).
Jakmile se cukr rozpustí, přelijeme sirup do čistých sklenic, dobře je uzavřeme a sirup necháme vychladnout.
Načítám komentáře...