LEDOVÁ KÁVA S MÁTOVÝM SIRUPEM
Seznam surovin
- káva instantní 2 lžičky
- mléko 250 mililitrů
- cukr třtinový 550 gramů
- kyselina citronová 1 lžička
- máta 6 hrstí
- citron 2 kusy
- voda 2 litry
- led
Postup přípravy
1. Připravte sirup: Citrony nakrájejte na plátky. Mátu nasekejte a vložte do velké mísy. Přidejte nakrájené citrony a vše zalijte vodou. Promíchejte tak, aby citrony pustily šťávu, mísu přikryjte a nechte směs louhovat 24 hodin. Během louhování několikrát promíchejte, případně promačkejte citrony vidličkou.
2. Druhý den vše sceďte přes velmi jemné síto nebo plátýnko do hrnce a přidejte cukr. Za stálého míchání směs zahřejte a nechte cukr rozpustit. Nenechte ji dojít až k varu a na závěr přidejte kyselinu citronovou. Vše rozpusťte, nechte sirup vychladnout a přelijte ho do připravených sklenic nebo lahví. Uzavřete a skladujte na temném a chladném místě.
3. Připravte kávu: Do vyšší sklenice vložte led, přisypte kávu, přilijte podle chuti mátový sirup a zalijte asi 50 ml studené vody. V šejkru protřepte a obsah přelijte do čisté sklenice. Vše zalijte mlékem a podávejte.
Poznámka k receptu
Ledová káva k létu patří. Klidně do ní přidejte zmrzlinu, ale mátový sirup ji povznese do nebeských výšin.
LOUHOVÁNÍ 24 HODIN
Načítám komentáře...