Mátový sirup
Seznam surovin
- máta 3 hrsti
- citron 2 kusy (bio)
- voda 2 litry
- cukr krystal 1,5 kilogramu
- kyselina citronová 20 gramů
Postup přípravy
1. Mátu pokrájejte nahrubo a uložte do vyšší nádoby, například 3litrové sklenice. Citrony dobře omyjte, nakrájejte na plátky a přidejte k mátě. Zalijte vodou. Pokud nemáte bio, můžete je na 10 minut ponořit do 2 litrů vody se 3 lžícemi octa, abyste je zbavili konzervačního potahu.
2. Nechte 1 den luhovat zakryté papírovým ubrouskem, občas promíchejte a propíchněte citrony. Druhý den výluh přeceďte přes kávový filtr nebo jemné sítko do hrnce, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Na mírném ohni zahřejte na teplotu 70 - 75 °C, abyste zachovali aromatické látky. Míchejte, aby se cukr zcela rozpustil.
3. Sirup plňte do čistých horkých lahví nebo sklenic se šroubovacím víčkem. Obraťte dnem vzhůru a nechte odstát. Po otevření skladujte v chladu.
Poznámka k receptu
S perlivou minerálkou, kostkami ledu a limetou vyrobíte svěží limonádu
Načítám komentáře...