Zázvorová limonáda
Seznam surovin
Startér:
- zázvor 100 gramů (čerstvý)
- cukr krystal 100 gramů
- voda 300 mililitrů
Limonáda:
- zázvor 100 mililitrů (připravený startovací základ)
- cukr krystal 50 gramů (nebo med, dle chuti)
- voda 850 mililitrů
- šťáva citronová 50 mililitrů
Postup přípravy
1. připravte startér, který poslouží jako základ budoucí limonády. vyberte co nejčerstvější zázvor, nesmí být svraštělý ani plesnivý. nastrouhejte první pětinu, tedy 20g, a dejte do vyvařené zavírací sklenice, přidejte 20g cukru a 300ml vody. uzavřete a nechte stát 24 hodin na teplém místě. druhý den přidejte dalších 20g čerstvého zázvoru a cukru a tak pokračujte další 3 dny. po pěti dnech by měl startér vytvářet bublinky a chutnat ostře a sladkokysele. pokud máte doma chladněji, pokračujte v „krmení“ – může to zabrat klidně i týden.
2. Hotový startér přeceďte a odměřte 100ml, zbytek uchovejte (viz tip) nebo vylijte. nařeďte ho vodou a doslaďte podle chuti. Roztok by měl být o něco sladší, než chcete výslednou limonádu – cukr totiž částečně „požerou“ mikrobi. Roztok vlijte do pevnějších, uzavíratelných lahví a nechte 24–48 hodin prokvasit v teple. zhruba za 6 hodin zkontrolujte, zda uvnitř nevzniklo příliš mnoho oxidu uhličitého, a nechte trochu plynu uniknout, jinak by limonáda po otevření vyšuměla. když je rozkvašená tak, že hezky probublává, dejte ji vychladit do lednice. ochuťte citronem a spotřebujte do dvou dnů.
Poznámka k receptu
zbytek základního startéru můžete uchovat dál a vyrobit z něj další limonádové variace. v takovém případě zalijte prokvašený zázvor čerstvou vodou, přidejte 10g strouhaného zázvoru a 20g cukru na 200ml vody a nechte prokvasit 24–48 hodin v teple. takový startér pak můžete uchovávat podobně jako kvásek – když zrovna nechcete vyrábět limoná- du, „nakrmte“ ho čerstvým zázvorem, cukrem a uložte do lednice.
Načítám komentáře...