Ostravská vařonka
Seznam surovin
- cukr krupice 60 gramů
- med 60 gramů
- nové koření 4 kuličky
- hřebíček 6 kusů
- skořice 1 špetka
- voda 150 mililitrů
- vodka 25 mililitrů
- citron 1 plátek
Postup přípravy
1. V kastrůlku nechte zkaramelizovat cukr za stálého míchání na světlý odstín. Přidejte med a koření, zalijte vodou, přidejte plátek citronu a mírně povařte.
2. Pak odstavte, vyndejte citron, přilijte vodku a znovu zahřívejte. Tekutinu nechte dojít až skoro k varu, ale nevařte ji.
3. Vařonku přeceďte do sklenic nebo šálků a ihned podávejte. Někde je zvykem přidat do tohoto oblíbeného svátečního nápoje i lžičku kvalitního másla, nebo dokonce vepřového sádla.
Načítám komentáře...