Amaretto hrušky s pusinkami a čokoládovou omáčkou
Seznam surovin
Na kokosové pusinky:
- bílek 3 kusy
- cukr krystal 3/4 hrnku
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžička
- ocet 1 lžička
- kokos 1/2 hrnku (strouhaný)
Na hrušky:
- hrušky 4 kusy
- amaretto 1/4 hrnku (nebo trochu více)
- cukr hnědý 1/4 hrnku
- skořice 1 kus (svitek)
- hřebíček 4 kusy
- badyán 1 kus
Na omáčku:
- čokoláda 1 kus (kokosová Lindt Excellence)
- smetana na šlehání 1 decilitr
Na dokončení:
- smetana na šlehání 1 kelímek (ušlehaná)
- kokos (strouhaný)
Postup přípravy
Nejprve připravíme kokosové pusinky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme cukr. Na závěr zašleháme škrob s octem a opatrně (už jen ručně) přimícháme kokos. Pomocí lžičky ze vzniklé směsi utvoříme na plech vyložený papírem na pečení 4 kopečky (pusinky). Vložíme je do trouby vyhřáté na 130 °C a pečeme asi hodinu. Povrch upečených pusinek by měl být pevný. Po upečení pusinek troubu vypneme, pootevřeme ji a pusinky v ní necháme vychladnout.
Hrušky oloupeme, vložíme do hrnce a zalijeme je vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme Amaretto, hnědý cukr, skořici, badyán a hřebíček a hrušky vaříme do změknutí asi 10 - 15 minut (záleží na tvrdosti hrušek). Pak je necháme vychladnout.
Čokoládu na omáčku rozlámeme na menší kousky, zalijeme je horkou šlehačkou (asi 90 °C) a rozmícháme na hladkou omáčku.
Na každou pusinku dáme 1 – 2 lžíce ušlehané šlehačky, na ni položíme hrušku a polijeme ji teplou čokoládovou omáčkou. Nakonec každou porci posypeme kokosem a ihned podáváme.
Načítám komentáře...