Bezinkový džem s hruškou
Seznam surovin
- šťáva bezinková 1,25 litru
- hrušky 1,25 kilogramu
- cukr krupice 1,25 kilogramu
- citron 500 gramů
- skořice 2 kusy (celá)
Postup přípravy
1. Začněte přípravou bezinkové šťávy: bezinky otrhejte ze stopek, dejte do litinového hrnce s trochou vody a 15 minut povařte. Pak rozmixujte ponorným mixérem a důkladně propasírujte.
2. Vylisujte šťávu z citronů a asi polovinu nalijte do velkého litinového hrnce. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na malé kousky a dejte do citronové šťávy. Přidejte cukr, skořici a hrušky poduste, aby povolily, ale nemusí být zcela rozvařené. Přidejte bezinkovou šťávu a povařte. Hrušky i bezinky obsahují poměrně dost pektinu, bude tedy stačit vařit krátce, dokud džem nezačne lehce houstnout. Na závěr přidejte podle chuti zbylou citronovou šťávu.
3. Horký džem plňte do sterilizovaných sklenic. Pokud chcete prodloužit dobu trvanlivosti, můžete sklenice s hotovým džemem ještě „zavařit“ 20 minut při 80 °C.
Poznámka k receptu
- Tenhle Hančin džem je náš favorit, příjemně sladký s výraznou chutí hrušek a jemnou bezinkovou dochutí. Ideální parťák k plísňovým sýrům, ale dobrý je i namazaný na chleba. Na jeho přípravu potřebujete stejný poměr bezinkové šťávy a hrušek.
- Ingredience stačí na 14 skleniček o objemu 250 ml.
Načítám komentáře...