Džem z letních jablek a ostružin
Seznam surovin
- jablka 1 kilogram (letní)
- cukr třtinový 500 gramů (nebo krystal)
- ostružiny 2 hrsti
- vanilkový lusk 1 kus (semínka)
Postup přípravy
1. Jablka oloupejte, zbavte jader a pokrájejte na menší kostky. Část dejte do hrnce a s troškou vody vařte na středním plameni, zbytek odložte stranou.
2. Cukr smíchejte s vanilkou. Jakmile se ovoce začne rozpadat, přihoďte zbytek jablek a cukr. Až se cukr rozpustí a džem bude dostatečně hustý, přisypte ostružiny. Chvíli povařte a horký nalijte do čistých a vypařených sklenic.
3. Trvanlivost džemu zvýšíte sterilací. Dno hrnce vyložte utěrkou a vložte sklenice s džemem, zalijte horkou vodou do ¼ výšky sklenic a povařte v horké vodě (asi 80 °C) 20 minut.
Načítám komentáře...