GRILOVANÝ ANANAS S KARAMELOVOU OMÁČKOU A ZMRZLINOU
Seznam surovin
- ananas 1 kus (zralý)
- cukr krupice 200 gramů
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- máslo 20 gramů (studené)
- voda 50 mililitrů
- mandle 80 gramů (blanšírované)
- zmrzlina (vanilková, k podávání)
- máta (na ozdobu)
Postup přípravy
1. V rendlíku rozpusťte cukr smíchaný s trochou vody na karamel. Jakmile se začne zbarvovat dohněda, mimo plotnu přilijte smetanu, chvíli míchejte, pak rendlík vraťte na plotnu a při nižší teplotě vše vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí a omáčka mírně nezhoustne. Dávejte pozor, ať se nevaří moc prudce, mohla by se srazit. Nakonec nechte v omáčce rozpustit máslo a počkejte, až omáčka vychladne a zhoustne.
2. Ananas oloupejte, očistěte a nakrájejte zhruba na 1 cm vysoké plátky. Ujistěte se, že máte dobře očištěný gril, aby na něm nebyly třeba zbytky masa. Plátky ananasu následně při vyšší teplotě ogrilujte z obou stran, dokud nebude prohřátý a nevytvoří se tmavé rýhy od roštu.
3. Mandle opražte na suché pánvi a pak nahrubo nasekejte. Porce ananasu zakápněte karamelovou omáčkou, přidejte zmrzlinu, vše zasypte mandlemi, ozdobte lístkem máty a jděte do toho!
Poznámka k receptu
Vyzrálý ananas poznáte snadno: listy ze středu jdou snadno odtrhnout, ananas by neměl být celý zelený a na pomačkání hodně tuhý. Případně jej kupte pár dní předem a nechte ho při pokojové teplotě dozrát.
Načítám komentáře...