Jablečné čatní
Seznam surovin
- jablka 500 gramů (nakyslá)
- cibule červená 1 kus
- cukr hnědý 60 gramů
- rozinky 60 gramů
- ocet vinný 1/2 decilitru
- zázvor 1 lžička (čerstvý, nastrouhaný)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- pomerančová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- nové koření 1/2 lžičky (mleté)
- pepř černý 1/2 lžičky (drcený)
- hřebíček 3 kusy
Postup přípravy
Jablka oloupeme, zbavíme stopek a jádřinců, nakrájíme je na kostky a vložíme do kastrolu se silným dnem. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, přilijeme vinný ocet, promícháme a společně podusíme asi 15 minut pod pokličkou (jablka by se neměla rozvařit). Pak přidáme rozinky, hnědý cukr, nastrouhaný zázvor, citronovou a pomerančovou kůru, nové koření, pepř a hřebíčky, důkladně promícháme a zvolna dusíme pod pokličkou ještě asi 35 minut.
Hotové čatní naplníme do čistých skleniček, uzavřeme je a po vychladnutí uložíme v chladničce a spotřebujeme do 14 dnů.
Poznámka k receptu
Pokud si chcete čatní připravit do zásoby, zkraťte dobu dušení na 35 minut a skleničky s hotovým čatní sterilizujte 10 minut při 85 °C. Takto připravené čatní je možná ještě chutnější, než čerstvé.
Načítám komentáře...